02 318 60 55
MA > VR - 9.00 > 17.00

Thuisverzorging

Palliatieve thuiszorg

Momenteel wordt er alles aan gedaan om palliatieve thuiszorg aan te bieden van eenzelfde kwaliteit als in het ziekenhuis.

Wanneer een palliatieve patiënt thuis behandeld wil worden, begint de organisatie van palliatieve thuiszorg, met instemming van het ziekenhuisteam als het volgt op een ziekenhuisopname. Dit kan enige tijd duren: alle patiënten zijn verschillend, de omstandigheden zijn van nature altijd complex en het is aan de betrokkenen om zo nauwkeurig mogelijk te reageren op elke specifieke situatie.

De coördinatiecentra

Verschillende coördinatiecentra zorgen voor de organisatie van de thuisverzorging, de hulp en de zorg die nodig is om deze terugkeer naar huis in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden.

Om dit te doen, werken twee ‘zorglijnen’ nauw met elkaar samen: het eerstelijnsteam en het tweedelijnsteam.

Samenwerking tussen de verleners van de eerste- en de tweedelijnszorg maakt de zogenoemde thuishospitalisatie mogelijk.

De eerstelijnszorg

Hier gaat het over uw huisarts, uw thuisverpleegkundige -of een ander team voor thuisverpleging, uw kinesitherapeut … Kortom, de personen die u gewoonlijk contacteert voor uw verzorging.

De tweedelijnszorg

Deze zorg wordt in Brussel verleend door 4 multidisciplinaire teams, elk samengesteld uit een arts, vaak een pijnspecialist, verpleegkundigen en een psycholoog (deel van het team of regelmatig met hen samenwerkend), allemaal specifiek getraind in palliatieve zorg.

Een dergelijk team kan tussenkomen ter ondersteuning van de huisarts en/of van de eerstelijnsverpleegkundigen. Het team stelt middelen voor om pijn of andere ongemakken van de ziekte te beheersen. Ook kan het team psychologische ondersteuning bieden aan de patiënt, zijn omgeving en zijn mantelzorgers.

Het team is 24/24u inzetbaar, en komt bij de patiënt onder palliatief statuut aan huis, zonder kosten voor deze laatste.

De Brusselse tweedelijnsteams voor palliatieve thuiszorg

Semiramis

30 Landbouwersstraat
1040 Brussel

  02 734 87 45

infisemi@semiramis-asbl.org

Palliatieve thuiszorg Omega

158 J. Vander Vekenstraat
1780 Wemmel

  02 456 82 03

omega.vzw@skynet.be

Interface

10 Hippocrateslaan
1200 Brussel

  02 764 22 26

interface-sc-saintluc@uclouvain.be

Continuing Care

479 Leuvensesteenweg
1030 Brussel

  02 743 45 90

info@continuingcare.be

De sociale kaart van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: op deze website vindt u betrouwbare en gestandaardiseerde informatie over bijna 3500 Franstalige, Nederlandstalige en tweetalige organisaties en diensten die actief zijn op het gebied van gezondheidszorg en sociale dienstverlening.

De pediatrische verbindingsteams

Het betreft twee pediatrische teams die de thuiszorg voor kinderen met ernstige en/of chronische ziekten willen verbeteren en ondersteunen. Deze teams zijn verbonden met het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) en het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc.

De verbindingsteams komen tussen op verzoek van (para)medische teams of van de ouders. Ze zijn 24 uur op 24 bereikbaar.

Équipe de l'HUDERF Globul'Home

02 477 37 22
0476 35 41 58

Équipe de liaison de l’UCL Saint-Luc

0474 83 55 83